Sida 1 av 2

Vad får inte fattas på julbordet?

Postat: 22 dec 2003 10:36
av Martin
Alltså, julmat! -denna fröjd!

men så finns det en sak som gör att julbordet inte är komplett; senapsillen!
vad anser Du inte får missas på julbordet?
skriv nu inte julskinka, för den är väl obligatorisk..

Postat: 22 dec 2003 11:42
av Redbeard
dopp i grytan. det är ju dopparedan.

Sen vill jag ha rödbetssallad. Stark senap är gott till skinkan. Det ska rrrriiivvvaaa i halsen. :rolleyes3

Postat: 22 dec 2003 12:17
av Mae
Följande saker får inte saknas på ett julbord:

1. Köttbullar (mums)
2. Prinskorvar
3. Ägg
4. Julskinka
5. Omelett
6. Kalkon
7. Rostbiff
8. Potatissallad
9. Gröt

Tja, det var väl ungefär vad jag äter på ett julbord

Postat: 22 dec 2003 12:53
av danne
Det enda viktiga är att det finns Västerviks Senap på bordet.

Postat: 22 dec 2003 13:47
av Feffe
Min mormors hemmagjorda enbärsdricka måste jag ha till julbordet hemma. Den slår ut julmusten med hästlängder. Och så inlagd strömming och rödkål.

Postat: 22 dec 2003 13:58
av Anders Toll
Ostkaka är görgott som efterrätt.

Postat: 22 dec 2003 14:16
av Redbeard
På tal om must tidigare så måste jag bara rekommendera den norrländska julmusten från Zeunerts bryggeri i Sollefteå. Förstår om ni i söder har svårt att få tag i den, för det har även vi här i norr. Men lägg min rekommendation på minnet. Den musten är nämligen lagrad på ekfat flera månader, och musten får betydligt mer karaktär, en annan sötma och känns verkligen äkta på nåt vis.

Det där lät nästan som något en vinprovare skulle kunnat sagt. :mhihi:


Jag har en back ståendes som bara väntar på att bli uppdrucken... menar avnjuten.

Ho ho ho...

Postat: 22 dec 2003 15:34
av JAC
danne skrev:Det enda viktiga är att det finns Västerviks Senap på bordet.
ha! det ska vara Nisses senap annars får det va!

Postat: 22 dec 2003 15:54
av Miss J
PRINSKORV!!!!!!!!!!!! får inte fattas....

Postat: 22 dec 2003 17:14
av K-Mart
de ja tycker är bäst på julbordet är:

rulleströmmingen
omelett me svampstuvning på
rökt sik och aborre
stekt inlagd strömmingsflundror

Postat: 23 dec 2003 01:52
av Martin Fåglefelt
underlägg, så man inte gör brännmärken i bordet... :wink:

Det finns mycket som måste vara med....

Postat: 23 dec 2003 02:03
av danne
JAC skrev:
danne skrev:Det enda viktiga är att det finns Västerviks Senap på bordet.
ha! det ska vara Nisses senap annars får det va!
Hade du varit ett par huvuden högre så skulle du fått en lavett! Nisses senap? Det märks att du inte är så gammal än, för då hade du fattat att det är Västerviks Senap som gäller (eller Edvins, men det är ju samma sak).

Postat: 23 dec 2003 08:19
av Ando
danne skrev:
JAC skrev:
danne skrev:Det enda viktiga är att det finns Västerviks Senap på bordet.
ha! det ska vara Nisses senap annars får det va!
Hade du varit ett par huvuden högre så skulle du fått en lavett! Nisses senap? Det märks att du inte är så gammal än, för då hade du fattat att det är Västerviks Senap som gäller (eller Edvins, men det är ju samma sak).
Den ända senap jag måste ha är Senapsill! Annars är det inte jul

Postat: 23 dec 2003 10:12
av Postchaffisen
När Redbeard ändå är igång o rekomenderar Julmust kan ju jag fortsätta. Inget går upp mot Grebbestads Bryggeris julmust. Allt blir bättre på riktigt bryggeri än den vanliga skiten (älskar all julmust, men Grebbestads e över allt annat). Mindre kolsyra o mer smak. Riktigt så det kittlar i smaklökarna.

Postat: 23 dec 2003 11:48
av JAC
Postchaffisen skrev:När Redbeard ändå är igång o rekomenderar Julmust kan ju jag fortsätta. Inget går upp mot Grebbestads Bryggeris julmust. Allt blir bättre på riktigt bryggeri än den vanliga skiten (älskar all julmust, men Grebbestads e över allt annat). Mindre kolsyra o mer smak. Riktigt så det kittlar i smaklökarna.
jag tänkte precis säga att det är samma (det ska iaf vara det) recept på all must, och samma smak, men tji fick jag! :mhihi:

Postat: 23 dec 2003 13:15
av Nb
Postchaffisen skrev:När Redbeard ändå är igång o rekomenderar Julmust kan ju jag fortsätta. Inget går upp mot Grebbestads Bryggeris julmust. Allt blir bättre på riktigt bryggeri än den vanliga skiten (älskar all julmust, men Grebbestads e över allt annat). Mindre kolsyra o mer smak. Riktigt så det kittlar i smaklökarna.
Nej en dricka med smak som inte får fattas på julbordet är koppabergs julcider.... :mhihi: Smaken på denna dryck är ju totalt bisarr, som att man får munnen full av diesel när man slangar... Lukten, hmmm, påminner om färsk kåda eller fotogen/lampolja...
Nej den fattas på mitt julbord iallafall.

Postat: 23 dec 2003 13:44
av Redbeard
JAC skrev:
Postchaffisen skrev:När Redbeard ändå är igång o rekomenderar Julmust kan ju jag fortsätta. Inget går upp mot Grebbestads Bryggeris julmust. Allt blir bättre på riktigt bryggeri än den vanliga skiten (älskar all julmust, men Grebbestads e över allt annat). Mindre kolsyra o mer smak. Riktigt så det kittlar i smaklökarna.
jag tänkte precis säga att det är samma (det ska iaf vara det) recept på all must, och samma smak, men tji fick jag! :mhihi:
Här finns det att läsa lite. http://susning.nu/Julmust

Vet inte om Zeunerts eller Grebbestad använder den essensen som Roberts AB tillverkar. Must smakar olika iallafall.

Postat: 23 dec 2003 14:41
av Kjelle
Svagdricka från Hjo Bryggeri... MMmm, ett julbord är inte kopplet utan den..
GOD JUL PÅ ER ALLA....

Postat: 23 dec 2003 17:37
av JAC
Redbeard skrev:
JAC skrev:
Postchaffisen skrev:När Redbeard ändå är igång o rekomenderar Julmust kan ju jag fortsätta. Inget går upp mot Grebbestads Bryggeris julmust. Allt blir bättre på riktigt bryggeri än den vanliga skiten (älskar all julmust, men Grebbestads e över allt annat). Mindre kolsyra o mer smak. Riktigt så det kittlar i smaklökarna.
jag tänkte precis säga att det är samma (det ska iaf vara det) recept på all must, och samma smak, men tji fick jag! :mhihi:
Här finns det att läsa lite. http://susning.nu/Julmust

Vet inte om Zeunerts eller Grebbestad använder den essensen som Roberts AB tillverkar. Must smakar olika iallafall.
min bror sa (för en gångs skull ;) ) en klok sak. alla muster har samma essens (eller vad det heter) men olika styrka i det!

Postat: 25 dec 2003 13:26
av Karlsson
Detta bör finnas på ett julbord för att mina smaklökar skall bliva nöjda:

Gravad lax med tillhörande sås.
Janssons frestelse.
Glasmästarsill (mors hemgjorda förstås) och senapssill.
Prinskorv och köttbullar.
Ett par olika ostar.
Julskinka såklart.

Samt allt möjligt annat som jag inte orkar skriva nu. Rysk kaviar är inte dumt förresten, och ägghalvor med majonäs.

Och kanske lite glögg?